

Discover more from Sportnode
#32 - 2023: Het jaar van Polygon?
We kijken terug op 2022 als hét jaar van de adoptie van web3 en de verschuiving van NFT's als verdienmodel naar relevante use cases. Veelal gevoed door technologische en sociale trends.
Nu het “snelle geld” vertrokken is naar de volgende hype, kunnen we ons gaan richten op de fundamentele waarde van de web3 gedachte. AI en vooral ChatGPT domineren inmiddels de social feeds, maar ondertussen worden er hele toffe dingen gelanceerd in de wereld van web3. Vooral gericht op de lange termijn en de overtreffende manier om fans te betrekken bij een product en/of dienst. En het Polygon netwerk lijkt aan het langste eind te trekken.. 👇
Polygon of Matic?
In 2019 werd het Matic netwerk gelanceerd, waarna het in 2021 een rebranding kreeg en dus ook een nieuwe naam: Polygon. Omdat de tokens al in omloop waren onder de afkorting MATIC, is dit zo gebleven. De tokens MATIC draaien dus op het Polygon netwerk. Dit kan voor verwarring zorgen als je dit niet weet, maar het is dus in feite hetzelfde.
Het netwerk valt in de categorie “Layer 2 solution”. Zonder al te technisch te worden, zorgen Layer 2 oplossingen ervoor dat het onderliggende netwerk (in het geval van Polygon is dat Ethereum) niet overbelast raakt aan transacties waardoor de transactiekosten hoog oplopen. Het Ethereum netwerk is hierdoor niet zo schaalbaar als nodig wordt geacht. Althans, niet voor dit soort use cases. En dat is precies wat Polygon wil oplossen. In de whitepaper staat letterlijk: Decentralized Apps are being proposed in large numbers, but the current blockchain ecosystem is not prepared to scale to match the demands of end user applications with mass adoption.
Met een Layer 2 oplossing wordt zoveel mogelijk in een aparte blockchain afgehandeld, en in een verkleinde versie (en alleen de noodzakelijke gegevens) op het Ethereum netwerk (Layer 1) geregistreerd. Het draait dus allemaal om de snelheid van afhandelen en het voorkomen van het onnodig belasten van een Layer 1 netwerk. Zoals de bedenkers al zeiden is dit noodzakelijk voor massa adoptie. En in die fase komen we nu terecht aangezien grote merken projecten aan het uitrollen zijn die voor veel bredere doelgroepen bedoeld zijn. Een paar relevante voorbeelden:
Starbucks Odyssey
Naast het succesvolle Starbucks Rewards loyaliteitsprogramma is Starbucks haar web3 avontuur begonnen met Odyssey. Gebruikers kunnen via specifieke “Journeys” Starbucks Stamps verdienen waarbij alle stamps een unieke token zijn, uiteraard draaiende op het Polygon netwerk. Deze stamps kunnen verdiend, gekocht en verhandeld worden op de bekende marktplaats Niftygateway. Het heeft tot nu toe veel weg van een Airmiles model en dan kun je je afvragen waarom dit op Tokens gebouwd moet worden. Het mooie aan de tokens van Odyssey is dat het allemaal unieke tokens zijn en daardoor de mogelijkheden om toepassingen op te bouwen veel breder zijn. Met meer dan 35.000 Starbucks koffiehuizen en miljoenen aankopen per dag, is het nogal belangrijk om het op een schaalbaar netwerk te bouwen.
PostNL Crypto stamp
Over stamps gesproken: In september vorig jaar lanceerde PostNL een fysieke postzegel die gekoppeld is aan een token. De 140.000 stuks waren vrij snel uitverkocht en de gekoppelde tokens (op Polygon) zorgde voor veel nieuwe gebruikers in de wereld van web3. We zijn erg benieuwd of er naast het digitale verzamelobject ook nog toepassingen gebouwd gaan worden op de virtuele postzegels..
NIKE .SWOOSH
Het meest benoemde merk wat al meerdere web3 projecten heeft gelanceerd, zet met de volgende stap om de adoptie te vergroten ook vol in op Polygon. Hierboven zie je onze eigen TDE.SWOOSH handle die we hebben kunnen claimen. Dit is onze identiteit op het platform wat nog verder gelanceerd gaat worden. Met de lancering (nog steeds op basis van een wachtlijst) zorgde het al voor meer dan 215.000 nieuwe wallets (en dus gebruikers). Meer weten over het .SWOOSH platform? Lees dan mijn eerdere editie over NIKE.
Kortom, de grote merken die bezig zijn met web3 projecten voor een breed publiek, kiezen massaal voor Polygon als token en dat juich ik alleen maar toe. Het gaat namelijk niet meer over tokens als financiële instrumenten, maar om de emotionele waarde van tokens. Dat deze binnen bepaalde subculturen verhandeld kunnen worden voor veel geld is een kwestie van marktwerking. Het is daarom ook de juiste strategie voor grote merken om de brede doelgroepen te onboarden met tokens die op basis van interesse te claimen zijn en vervolgens de markt haar werk te laten doen. Uiteraard met geprogrammeerde royalties op iedere doorverkoop 😉