#22 - Waarom de koersdaling goed is voor web3
Het zit de laatste weken niet bepaald mee met de koers van vrijwel alle cryptomunten. Mede door het sentiment van andere financiële markten en ontwikkelingen bij grote partijen als Celsius en 3AC, stappen veel mensen deels uit. In deze editie leg ik je uit waarom dit voor de lange termijn visie van web3 een goede ontwikkeling is.
De financiële waarde van een NFT is nog steeds voor veel mensen het belangrijkste aspect. Het gevolg hiervan is dat er veel speculatie is en de kans bestaat dat de prijs hoger is dan de daadwerkelijke waarde. We zien deze projecten in onzekere tijden daarom ook het hardste crashen. De zogenaamde panic sells zorgen ervoor dat projecten imploderen als een grote groep alleen de NFT bezit om er financieel beter van te worden. Hierdoor zakt de financiële waarde in sommige gevallen zelfs onder de daadwerkelijke waarde.
Zeepbel
Veel critici beoordelen de gehele crypto markt als een zeepbel die binnen afzienbare tijd doorgeprikt gaat worden. Het zijn dezelfde mensen die nu roepen dat het gedaan is met digitale valuta. Dat is hun goed recht, maar het is wat mij betreft te generaliserend.
Auto-industrie
De makkelijkste vergelijking waarom het generaliseren onterecht is, vind ik de auto-industrie. Henry Ford zei het treffend; "If I had asked people what they wanted, they would have said a faster horse". En met alle innovaties die later zijn gekomen, wordt het vervoersmiddel - tot op de dag van vandaag - afgeschreven. Maar de auto heeft zich in al die jaren doorontwikkeld.Van het rijden op benzine en veiligheidsgordels tot airbags en elektrische auto's. Keer op keer werd de industrie uitgedaagd, op de proef gesteld en hebben fabrikanten hierop ingespeeld. Fabrikanten die dat niet deden, bestaan niet meer. Maar de succesvolle mindset is precies wat nodig is in web3; doorontwikkelen en de terechte kritiek serieus nemen.
Leicester City
Nog een vergelijking: Het is het meest bijzondere voetbalverhaal ooit. In 2016 werd Leicester City voor het eerst in haar rijke historie totaal onverwachts kampioen van Engeland. Het was een jaar waarin alles meezat en alles wat het duo Vardy & Mahrez aanraakte, veranderde in goud. De concurrentie was stomverbaasd over de prestatie en eigenlijk waren ze dat zelf ook. Meerdere keren in het succesvolle seizoen zeiden journalisten en fans: Nu is het gedaan met ze. Maar ze bleven winnen en stonden na 38 wedstrijden bovenaan. De bijzondere prestatie was behoorlijk boven hun stand, maar het heeft ze later wel een stabiele positie in de Premier League opgeleverd waar ze sindsdien ieder jaar in de top 10 zijn geëindigd. De jaren voor het kampioenschap kwamen ze voornamelijk op het tweede niveau uit of vochten ze tegen degradatie.
De combinatie van deze metaforen zijn wat mij betreft typerend voor veel projecten in de NFT-space. Maar ook waar veel projecten van moeten leren. Blijven bouwen en doorontwikkelen, maar wel met een flinke dosis realiteitszin, is het devies.
En dan nog even dit..
Als we naar de Bored Ape Yacht Club kijken, kun je je afvragen of het nou verstandig is om €300.000 voor een NFT te betalen. Maar het lastige is; deze bedragen worden door de markt bepaald. Het is niet zo dat de makers van het project dit prijskaartje hebben gegeven. Zij verkochten ze namelijk voor slechts een paar honderd dollar per stuk. Men zou dus niet kritisch moeten zijn op de makers van het project, want daar zijn zij niet verantwoordelijk voor. Hun doel is om een online community te bouwen, wat ze aardig lukt. En deze koersdaling houdt ze juist scherp om door te bouwen.