#26 - Waarom Ethereum 2.0 gunstig is voor de sportindustrie
De backbone van vrijwel de hele NFT industrie staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering in het protocol. Er zijn voor- en tegenstanders bij deze update, maar in de sport zullen weinig mensen tegen de ontwikkeling zijn.
Spoiler: deze editie kan soms wat technisch worden.
TL;DR: Het Ethereum en Bitcoin protocol krijgen vaak kritiek op het verbruik van energie. Ethereum gaat hier volgende maand verandering in brengen door het hele mechanisme om te gooien waardoor dit geen issue meer is.
De aanleiding
Bitcoin en Ethereum zijn veruit de twee grootste blockchain protocollen in de markt. Wat ze anders maakt ten opzichte van de meeste andere protocollen is dat het draait op een Proof of Work consensus algoritme. Zogenaamde Miners mogen na het oplossen van een wiskundige puzzel een nieuw blok aanmaken en worden daarvoor beloond (block reward). Hoe meer rekenkracht je hebt als miner, hoe groter de kans dat je de puzzel als eerste oplost. Met deze rewards betalen ze hun kosten (hardware en energiekosten) en de koers van de currency bepaald uiteindelijk of er iets aan over houden. Dit zorgt voor een enorme groep van concurrenten die nóg meer energie (rekenkracht) verbruiken om als eerste de puzzel op te lossen. Daarnaast wordt de chain aan blocks ook steeds groter naarmate het netwerk groeit, waardoor ook de validatie hiervan steeds meer energie verbruikt.
Overigens is de puzzel niet zo spannend als het lijkt, het is alleen een kwestie van een reeks aan cijfers en letters (hash) raden.
Maar dat gaat dus voor Ethereum veranderen. Het protocol gaat rond 15 september over naar Proof of Stake na jaren van research en testen. In grote lijnen betekent dit dat het netwerk voortaan gecontroleerd gaat worden door validators en daar ook rewards voor gaan krijgen. Je moet alleen 32 Ether (nu $59,000) in je bezit hebben om validator te worden. Het vastzetten van Ether, wat Staking heet (vandaar Proof of Stake), levert je dus een soort rente op wat het alternatief is voor de eerder beschreven Block reward.
De voor- en tegenstanders
De meningen over Ethereum 2.0 zijn nog wel verdeeld. De voorstanders zijn opgelucht dat het eindelijk gaat gebeuren, de aankondiging was namelijk al een aantal jaar geleden. Een vaak gehoord argument is het energieverbruik, maar nog belangrijker; de transactiekosten gaan aanzienlijk omlaag en de transactiesnelheid gaat aanzienlijk omhoog, wat het een flexibeler netwerk zou moet maken.
Tegenstanders twijfelen vooral over de fundamentals van Proof of Stake vs Proof of Work. Jack Mallers (founder van Strike) legt dit vanuit zijn visie op blockchain uit in deze video:
Daarnaast vinden veel tegenstanders het argument over energieverbruik niet echt een serieus probleem. Zo verbruikt het Bitcoin protocol maar 0,1% van de global energy consumption en wordt veel van de benodigde energie opgewerkt met duurzame technieken.
De gevolgen
De komende tijd zal duidelijk gaan worden hoe groot de groep voorstanders is ten opzichte van de tegenstanders. Het gaat ongetwijfeld wat doen met de koers van Ether en de verwachting is zelfs dat de huidige miners van het Proof of Work mechanisme een eigen Ethereum netwerk gaan opzetten. De koers is rondom dit nieuws alleen maar gestegen, maar het is speculeren of het te maken heeft met het nieuws rondom 2.0.
Sportorganisaties zullen het vooral een goede ontwikkeling vinden, omdat het energieverbruik geen issue en/of argument meer is om er niet mee aan de slag te gaan. Het verbruik neemt namelijk met 99,95% af en de transactiefee en -tijd zullen ook gaan dalen. Hierdoor wordt het netwerk flexibeler voor grotere aantallen en worden transactie sneller goedgekeurd.