

Discover more from Sportnode
#27 - Handelsmerk vastleggen in de Metaverse
Wat de Metaverse precies is en hoe het eruit komt te zien is nog niet altijd concreet, maar dat weerhoudt veel sportorganisaties er niet van om alvast hun handelsnamen te registreren op dit onderdeel. Ze lijken zich hiermee voor te bereiden op concrete use cases en alvast het merk te beschermen in deze nieuwe werelden.
Merk beschermen.. why?
Als club of atleet vertegenwoordig je onder fans een bepaalde waarde die is opgebouwd door prestaties, het bouwen van een merk en het bedienen van een community. Het laatste wat je wil is dat anderen deze waarde zonder instemming commercieel kunnen gebruiken. Het belangrijkste doel is grip creëren op de wijze waarop consumenten in aanraking komen met het merk. In de wereld van web3 is dat natuurlijk niet anders. Maar het decentrale aspect, wat daardoor vaak ook anoniem is, maakt het nog lastiger om dat te beschermen. Een simpele zoekopdracht bij marktplaats OpenSea op bijvoorbeeld Johan Cruijff levert al enorm veel rechten schendend materiaal op. En hoe ironisch is deze tegenstrijdigheid is; met behulp van NFT's kunnen we juist het originele werk onderscheiden. Alleen daarom zou je al als sportorganisatie of atleet jezelf in deze wereld moeten positioneren. Een .ETH domeinnaam registreren en deze verifiëren met een ander social account kan daar al enorm aan bijdragen. Of je er daadwerkelijk ook iets mee gaat doen, een NFT collectie lanceren bijvoorbeeld, ligt wat mij betreft aan de behoefte van je fanbase.
Handelsmerk registreren
Om je merk juridisch te beschermen, registreer je deze als handelsmerk. In Nederland doen we dat bij de BOIP en in Amerika wordt dit gedaan bij de USPTO. Zo heb je in ieder geval een zaak mocht er iemand met je merknaam aan de haal gaan. Omdat deze registraties op categorie niveau worden ingediend, is de Metaverse de nieuwste trending categorie. Ook in de sport zien we dit steeds meer gebeuren:
FC Barcelona en Real Madrid dienden opvallend genoeg gezamenlijk trademarks in op virtuele kleding en digitale wallets.
Formule 1 deed dit voor het nieuwe circuit in Las Vegas o.a. op NFT's en virtuele kleding.
De Premier League beschermde eerder al op NFT's, virtuele kleding en digital assets trading.
Crystal Palace idem dito.
Durex deed het zelfs op virtuele condooms 🤯
Ik denk dat we dit het beste kunnen zien als een nieuwe fase van de hype cycle waarin organisaties aan een lange termijn strategie werken en zich minder bezig houden met het "snelle geld" van een ondoordachte NFT collectie. Bear markets zijn tenslotte for building 🐻