

Discover more from Sportnode
#28 - Moeten we het nog wel een NFT noemen?
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win"
Het is nu ongeveer twee jaar geleden dat we voor het eerst doelgericht over een NFT spraken bij TDE. Met de lancering van NBA Top Shot zagen we de toegevoegde waarde voor de sport en deden we begin 2021 met Momentible iets soortgelijks voor een aantal iconen in de sport.
In de periode erna is het hele landschap compleet gedraaid, zowel qua sentiment als qua use cases. We zagen hele mooie toepassingen maar helaas ook heel veel slechte copy cats. Iets wat in iedere groeimarkt terug te zien is en het imago vorm heeft gegeven. Hierdoor zijn we op een punt beland dat veel mensen met weinig kennis en slechte referenties een bepaalde mening hebben gevormd. Dat is natuurlijk sowieso al knap, maar over zo'n breed onderwerp is het helemaal lastig om daar een eenzijdige mening over te hebben. We nemen het dus ook zeker niemand kwalijk, maar het is wel nodig om deze mening te herzien :)
Maar wat moet er precies veranderen?
1: No more degens: Degens, voor crypto natives een bekend begrip, zijn NFT verzamelaars die vooral NFT's kopen om het vervolgens met winst te kunnen verkopen. Er zijn voor hen dus naast financiële overwegingen weinig andere redenen om een bepaalde NFT te kopen. Ontstaan door enorme hypes en daardoor zijn veel projecten ook overgewaardeerd en net zo hard gedaald in waarde. Hiervan weet natuurlijk iedereen dat het niet lang houdbaar is. We zien deze types dus graag in een ander financieel instrument handelen, waardoor we ons alleen op de fundamentele waarde kunnen richten.
2: Denk in toepassingen: NFT's en andere utility tokens kunnen niet zonder creativiteit. En als er iets is wat ontbrak bij de vele copy cats het afgelopen jaar, was het wel creativiteit. We moeten ons realiseren dat iedere organisatie die zich in de wereld van web3 wil of gaat begeven, na moet denken over wat bij de brand values van het huidige merk past en hoe dit relevant gemaakt kan worden in het kader van "ownership". Een profielfoto van een verveelde aap is niet hetgeen wat je koopt, het is jouw eigen identiteit binnen een nieuw hip merk. Natuurlijk heeft een soortgelijke NFT collectie bij een bestaande organisatie zonder ownership geen toegevoegde waarde.
3: Zie NFT's als de onderliggende techniek: In het verlengde van mijn vorige punt en het onderwerp van deze digest, moeten we NFT niet meer zien als hoe er op dit moment over gesproken wordt. Ik zag vorige week in deze tweet de vergelijking met de MP3 en moest denken aan de Netflix aflevering over deze innovatie in de muziek industrie. We hebben het tegenwoordig toch ook niet meer over een bepaalde artiest die een nieuwe set aan MP3's heeft uitgebracht? En Spotify en Apple Music hebben juist laten zien hoe je een nieuw business model kan ontwikkelen rondom een nieuwe techniek.
Kortom, we moeten vooral de techniek omarmen en nadenken over een creatieve toepassing die dicht bij de bestaande organisatie staat. Minder korte termijn geld verdienen, meer lange termijn mogelijkheden zien :)