

Discover more from Sportnode
#29 - Tokens als middel, maar welke?
Afgelopen week waren we in Lissabon voor de jaarlijkse Web Summit. Voor ons als bureau een goed moment om de thermometer in de tech wereld te stoppen en te horen wat alle grote spelers bezighoudt. Ons laatste bezoek was in 2019 en destijds werd er nog helemaal niet over Web3 gesproken. Dat was dit jaar wel anders met vrijwel alle headliners uit de wereld van crypto, NFT's en de Metaverse. Onderaan deze post de linkjes naar de Livestreams.
Vibe shift
Gevoelsmatig (mede gevoed door de Web Summit) komen we in een nieuwe fase terecht waarbij de use cases voorop gaan staan en de technologie naar de achtergrond gaat. Ik schreef in mijn vorige post al dat we het minder over de technologie moeten gaan hebben en in toepassingen moeten gaan denken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het niet goed moeten bouwen, daarom is het belangrijk om te weten welke type tokens er zijn. En dat zijn er heel veel. Waar wij met Sportnode vooral naar kijken zijn deze 4 verschillende tokens:
1: ERC-721
De meest gebruikte token voor een NFT collectie. Iedere ERC-721 token is namelijk uniek. Dit kun je het beste vergelijken met een stadion ticket waarbij elk ticket specifieke kernmerken heeft (Wedstrijd, Vak, Rij, Stoel). De zogenaamde properties (of traits) bepalen de uniciteit en in veel gevallen ook de zeldzaamheid en zo de waarde ook bepaald kan worden.
2: ERC-1155
Stel dat een NFT helemaal niet uniek hoeft te zijn, maar ook zeker niet opdeelbaar, dan is ERC-1155 de beste optie. Denk hier bijvoorbeeld aan een toegangsticket zonder specifieke en unieke criteria. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je het ticket niet kan halveren en waarmee je de helft kan verkopen of zelfs de helft van een museum kan bezoeken. 1 gelijkwaardige token die maar van 1 persoon kan zijn, met een beperkte supply.
3: ERC-20
Maar wat als je nou wél een token wil hebben die opdeelbaar is? Dan is ERC-20 een hele betrouwbare token die je kan gebruiken voor een project. De waarde ervan wordt bepaald door supply & demand én door een eventuele backing van een andere (stabielere) coin. Je kunt dit uiteindelijk het beste vergelijken met een lokale valuta. Je kan het gebruiken als betaalmiddel, maar niet iedereen accepteert het. In hoeverre deze opdeelbaar is, bepaal de uitgever overigens zelf.
4: Layer 2
Transacties kunnen tijd kosten en in sommige vallen wil je niet dat dit het proces vertraagt. In digitale werelden en vooral in gaming is vertraging een no go, dus zoek je naar een betere manier om dit te organiseren. Layer 2 oplossingen- waarvan Polygon de grootste is, maken dit mogelijk. We kennen dit natuurlijk ook in de fysieke wereld op drukke plekken zoals festivals en voetbalwedstrijden. Ondanks het feit dat we steeds sneller kunnen betalen met onze telefoons, merk je zelfs daar nog enige vertraging. Veel grote merken experimenteren hiermee, zoals Starbucks en Adobe. Nadeel: buiten het ecosysteem zijn ze niets tot nauwelijks iets waard.
Misschien herkenbaar van een festival: Ze kunnen ook tricky zijn omdat je niet zo goed het besef hebt dat je daadwerkelijk geld aan het uitgeven bent 🍾
Welk type token je nodig hebt ligt er dus heel erg aan wat voor type project je voor ogen hebt. Ook zie je binnen een bepaald project meerder type tokens voor verschillende doeleinden.
Zo weet je nu dus wat er mogelijk is. En aangezien FTX de markt weer in een neerwaartse trend aan het duwen is; Bear Markets are for building! 🐻
Web Summit Livestreams
Wil je zelf nog wat van de Web Summit terugzien? Dat kan met onderstaande linkjes. Wie weet zie ik je volgend jaar daar!